RotaryÅret som gick 2022 - 2023. ett nedslag i Distrikt 2400

Artiklar från 2022
01 Jul 2023
Idag startar det nya rotaryåret med Magnus Uvenfeldt från Halmstad-Norreport som distriktsguvernör, DG. Under världstemat "Skapa hopp i världen" kommer vi tillsammans att arbeta för detta genom vår närvaro, påverkan och vårt engagemang i olika projekt.
Och känslan av att skapa hopp gick att ta på vid guvernörsskiftet under fredagen på Grand Hotel i Halmstad.
 
 
13 Jan 2023
Hur kan vi hjälpa Ukraina? Jo, vi tillverkar fältkaminer som man kan använda till värme och att laga mat. 
Ungefär så har snacket varit i Broby Rotaryklubb. En medlem tar initiativ. Vad händer? 200 fältkaminer tillverkas i ett samarbete mellan 11 lokala företag. De första 100 kaminerna är just nu på väg till Kiev. Det här har så klart också uppmärksammats av media. Som det har bockats plåt och svetsats i Broby. Snacka om verkstad!

 

 

Byt hösten i Sverige mot våren i Australien
Är du intresserad så passa på

 
Utbytet med D 9790 Australien är framflyttad
med utresa den 2 – 13 oktober 2023
Notera att utresan startar på plats den 2 oktober samt avslutas likaså på plats den 13 oktober
 
Utbytet med D 9790 var ursprungligen tänkt att kunna kombineras med årets Convention i Melbourne men ingen av de sökande till teamet hade som plan att utnyttja detta. Vi har därför flyttat fram resan och har möjlighet att erbjuda fler deltagare att deltaga i teamet.
 
Deltagare.
 
Är du intresserad av att delta i detta utbyte, ska du anmäla ditt intresse snarast genom att skicka in en ansökan om deltagande. Använd då bifogad blankett. Skicka din ansökan till den poängansvarige i kommittén, Bruno Steiner, bruno.steiner@telia.com . Antalet deltagare är maximerat till 12 personer och utöver det ursprungliga teamet finns det plats för ytterligare ett par eller en singel. Denna gång är det endast klockslaget, när anmälan kommer in till Bruno, som gäller. Det innebär att samtliga rotarianer oberoende av intjänad aktuell poäng har samma chans. Anmälan öppnar den 3 mars kl 1800 och stänger den 10 mars kl 2400.
 
Hitresan från Australien
Besöket är preliminärt planerat till den 6 – 17 maj 2024, orter för återbesöket är ännu inte beslutade.
 
Ladda ner dokument 
 
Mera info finns på distrikt 2400:s hemsida https://rotary2400.se/page/rotary-friendship-exchange
 
Kristianstad februari 2023
22 Feb 2023
Tidigt den 6 februari drabbades Turkiet och Syrien av flera kraftiga jordbävningar. De flesta låg och sov. Katastrofen är enorm. ShelterBox som legitim katastrofhjälps-organisation agerade som vanligt snabbt och är på plats. Nödhjälpen fokuserar på var de största luckorna finns materiellt och vad som är mest kritiskt under de kommande dagarna, veckorna och månaderna.
– Tälten har distribuerats, utan kostnad för ShelterBox tack vare Turkish Airlines och vår samverkan med Rotary och Turkiska myndigheter, säger Ulf Lagerquist som är verksamhetsansvarig för ShelterBox i distrikt 2390 och i vårt distrikt.
 
14 Mar 2023
När inte de svenska myndigheternas utbildningar räcker till så kan Rotary göra skillnad. Något som också uppmärksammats av SVT. I Halmstad har man genomfört ett strålande integrationsprojekt för kvinnor med utländsk bakgrund. Det handlar om instuderingshjälp för att bli godkänd i kursen "Jobba säkert med läkemedel".
– Allt fler kvinnor med utländsk bakgrund drömmer om att kunna få jobba utanför hemmet. Och många av de första jobben finns inom kommunal vård och omsorg. Men SKR:s utbildning är inte anpassad, säger Gunvor Juhlin-Dannfelt, Halmstad-Gamletull RK, ansvarig för projektet och själv läkare till professionen. 
Foto: Skärmdump på SVT:s inslag
 
24 Mar 2023
Generösa och kreativa förslag från klubbmedlemmar bidrog till att det budades ut upplevelser för 21 000 kronor på Karlskrona Auroras auktion som genomfördes nyligen.
Pengar som landar in på klubbens hjälpkonto och som ska omsättas till humanitära projekt.
– Här fanns alltifrån surdegsbak till vandringar och bowlingkvällar, berättar Eva-Lott Eitrem, en av alla engagerade.
28 Apr 2023
Inte mindre än elva olika vattenprojekt har Alvesta Rotaryklubb genomfört på olika platser i Kenya. Det senaste projektet blev klart så sent som i december förra året. En som haft ett finger med i samtliga är Roland Axelzon, som med sitt stora hjärta och engagemang gett många bybor rent dricksvatten.
– Nu är ett tolfte vattenprojekt på gång, och en ny upplevelseresa till Kenya i oktober, säger Roland. 
18 May 2023
Många av våra klubbar i distriktet är engagerade i att hjälpa Ukraina. Några som sticker ut är de båda klubbarna i Alvesta och Karlskrona-Nova. Karlskronaklubben har sedan länge ett intressant och väl fungerande projektupplägg.
– Det var detta vi kände till och kontaktade blekingeklubben inför planeringen av vår stora konsert i maj, berättar inkommande presidenten Peter Wickström
från Alvesta Rotaryklubb. Läs mer om konserten som inbringade 75 000 kronor  (Alvestas webbsida, extern länk)
12 Jun 2023
Rotary Friendship Exchange, RFE, är vårt fantastiska utbytesprogram som vi delar med andra rotarianer världen över. Det vill säga, vi besöker varandras länder och får unika inblickar och upplevelser.
Under maj månad hade vi sydafrikanska rotaryvänner på besök i vårt distrikt. Bland annat i Ängelholm.
 
20 Jul 2023
Under ett antal månader har de fyra klubbarna i Ängelholm jobbat med att samla in föremål som ska auktioneras ut lördagen den 22 juli. Antikrundan-experten och tv-profilen Joakim Bengtsson värderar och håller i auktionen. Intäkterna går till lokala föreningar som jobbar för barn som har det jobbigt. Här kan du läsa mer! Extern länk Ängelholm-Bjäre RK.
Foto: Wikipedia
 
09 Aug 2023
När kriget bröt ut i Ukraina bestämde sig Karlskrona-Nova att göra något. Det blev Ukrainahjälpen.
– Vårt upplägg med "egna" volontärer på plats i de krisdrabbade områdena har säkerställt att pengarna når fram till nödställda människor, säger Rino Ranheim, initiativtagare och president i Karlskrona-Nova. Nu planeras det för en konsert på konserthusteatern i Karlskrona den 30 september och redan har insamlingen passerat 300.000 kronor. 
 
 
16 Sep 2023
Idag är det en nationell uppslutning och den stora "skräpplockardagen". Tänk att det ska behövas 2023!
Men det gör det! I september varje år arrangerar organisationen "Håll Sverige Rent" det här och en av våra klubbar i distriktet, Ängelholm-Bjäre, deltar med god uppslutning från medlemmar, rotaryvänner och allmänhet.
– Vi anmälde oss för två år sedan och tycker det här är ett jättebra sätt att engagera sig för vår miljö, som ju också är ett viktigt fokusområde i Rotary. Jag hoppas att fler klubbar kan bli inspirerade av att göra detsamma nästa år, säger Ann Lönnberg, Ängelholm-Bjäre. 
 
 
23 Sep 2023
På onsdag i nästa vecka, den 27 september blir det en unik konsert i Karlskrona.
- Det blir ett uruppförande av "Hymn for the Baltic Sea" utförd av Marinens Musikkår. Konserten ingår som en del av rotaryprojektet "Rädda Östersjön", säger Peter Glimvall från Karlskrona af Chapman. Under kvällen kommer ett antal av Rotarys Östersjöambassadörer att diplomeras för sitt arbete.
Peter hoppas att få se många rotarianer i Sparresalen där allt händer denna kväll med start kl 19. Biljetter kan köpas här (extern länk Nortic)
22 Mar 2022
Ugglarp i Halland och Ukraina i öst. Finns det någon gemensam nämnare mer än att båda börjar på U? Om det finns och det stavas Dagmar Glemme.
I dessa bisarra tider är det extra gott att vara rotarian då vi är vana att organisera och vara behjälpliga snabbt. Vi gör mycket just nu för att stötta ukrainarna.
Fler artiklar kommer att komma. 
 
Tingsryds Rotaryklubb delar ut semlor på äldreboenden
 
Klubben delade ut för 8:e åren i rad på fettisdagen "2021-02-16" - 730 semlor framställt av och i samarbete med Urshultsbagarn till dem äldre vid äldreboende och till dem med hemtjänst i Tingsryds kommun. Vi också delade ut semlor till kommunens anställda i kommunens omsorgsförvaltningen som ta hand om våra äldre.
15 Jul 2022
I vackra lilla Åstorp i nordvästra Skåne intill Söderåsens sluttningar arrangeras sedan snart 40 år Torparedagarna. En årlig festival i början av juli med knallar, tivoli och uppträden. Men också många föreningar bland utställarna. Bakom festivalen står den anrika brottarklubben Björnekulla BK. Inte fullt lika länge har Åstorps Rotaryklubb medverkat, men väl under ett antal år.
– Vi vill göra pr för Rotary i stort och lyfte bland annat ShelterBox och klubbens stora välgörenhetsarrangemang Söderåsrallyt, berättar klubbens kommunikatör Bengt Tufvesson som också tagit bilderna. 
 
 
 
 
17 Aug 2022
På fredag den 19 augusti med start kl 12 arrangerar rotarianen Kurt Månsson från Åstorp Rotaryklubb en föreläsning med hyllade agronomen Peter Sylwan, på Tingvalla Bygdegård i Åstorp.
– Det blir ett unikt tillfälle att få en samlad bild över dagens debatt om miljö, livsstil, klimat, energi och hållbar livsmedelsproduktion och som jag tror intresserar många, säger Kurt. 
 
13 Sep 2022
Blickarna mot Island! Idag startar Action Summit 22, det som vi är vana att kalla Institute och där våra ledare inom Rotary zon 17, 18, 19 och 20a samlas. Från vårt distrikt medverkar bland annat distriktsguvernör Peter Glimvall, inkommande Magnus Uvenfeldt och Agneta Råberg, The Rotary Foundation, TRF. De är i gott sällskap av RI presidenten Jennifer Jones. Action Summit vill spegla att vi är People of Action. Som rotarian kan du delta i något av de program som finns. Kanske något att fundera på till nästa år!
 
 
30 Aug 2022
Under rubriken "Water, World Heritage Site Karlskrona and Archipelago"samlades tio ungdomar från åtta europeiska länder under en vecka i mitten av augusti i Karlskrona. Skälet? Det så uppskattade sommarlägret som arrangeras av Karlskrona Aurora Rotaryklubb. 
– Detta är klubbens andra sommarläger, som egentligen skulle genomförts 2020 och som vi längtat, säger Ulla Ståhl. 
04 Nov 2022
¡Hola Loke! ¿Cómo estás en el nuevo país Argentina?
Loke Welander med Sölvesborg som hemvist är sedan några månader en kändis i staden Dolores, knappt två timmar bort med bil från huvudstaden Buenos Aires
Som många säkert vet har Rotary ett fantastiskt program för ungdomar och unga vuxna. Ett av dessa är våra ungdomsutbyten. Vi tog en intervju med Loke några månader in på hans ettårs-utbyte i Argentina. Behöver man säga att han stortrivs i skolan, med vännerna, familjen och livet? Knappast.
– Det bästa jag gjort hittills i mitt liv, säger Loke.
06 Nov 2022
November har kommit, en månad som av många anses som grå och trist. Helt fel tycker jag. Vi inleder månaden med Gustav Adolfsbakelse, därefter får vi njuta en riktig gåsmiddag med alla tillbehör och vi avslutar med att fira första advent med glögg och pepparkakor! Så visst är november en glädjefylld månad. Och så hoppas jag att ni också känner er, glädjefyllda, efter en trevlig distriktskonferens där vi sammanstrålats från distriktets alla hörn och klubbar och utbytt erfarenheter, hört spännande föredrag, inspirerats av kulturinslag och fått ge bidrag till såväl kampen mot Polio som Ukrainas frihetskamp.   Med all denna inspiration och kunskap spänner vi nu musklerna och arbetar vidare för att stärka vårt Rotary, våra klubbar och medlemmar!