Publicerad av Peter GLIMVALL den 04 Sep 2022
Hösten är här och verksamhetsåret har startat upp på allvar. Klubbesöken har inletts och jag har träffat samtliga klubbar i Halland. Nu tar klubbesöken en paus innan de fortsätter i oktober i Skåne. För mig och "staben" är nu fokus inställt på vår kommande Distriktskonferens i Ronneby den 21 - 23 oktober, då vi hoppas på stor uppslutning från er medlemmar i distriktet.  Vi planerar ett program och gör allt vi kan för att ni skall få en konferens ni sent skall glömma - Varmt välkomna till Ronneby Brunn!
                                                             
Distriktskonferensen: Årets konferens inleds fredagen den 21 oktober 1800 med ett trevligt "come together" program på kvällen med mat, musik och en spännande tävling. Lördagen är huvudkonferensdag och invigningstalar gör Landshövdingen i Blekinge, Ulrica Messing, och för det ceremoniella svarar Marinens Ungdomsmusikkår Kronan. På kvällen blir det högtidlig bankett med underhållning och efterföljande dans. Söndagen genomför vi en minnesstund och ett årsmöte. För medföljande erbjuds en rundvandring i den vackra brunnsparken. Som deltagare i konferensen har ni 10% rabatt på SPA-behandlingar. Anmälningsförutsättningar, information om de olika "paketen" och om hur ni bokar rum samt vilka priser som gäller framgår av hemsidan och länken till konferensen  som ni hittar på sökvägen: https://rotary2400.se/page/distriktskonferensen-2022  Observera att ni bokar rum själva på följande adress:  eva.palmgren@ronnebybrunn.se   Jag hoppas att vi blir många som ses och att vi får en oförglömlig upplevelse tillsammans.
 
                                                                 
Lagrådsrepresentation (COL): Rotary International har föreslagit att distrikten om möjligt skall förlänga nuvarande COL-representanters förordnande med ytterligare ett år och gälla fram till ny distriktsindelning 2024-07-01. Jag har talat med våra nuvarande representanter och vi har kommit fram till att vi skall föreslå årsmötet att välja Tom Nilsson som ordinarie ledamot och Elisabeth Hamilton som ersättare för året 2023-2024.
 
                                                                          
Rotary Doctors Sweden: Under september uppmanar Rotary Doctors i Sverige alla Rotarianer att swisha kostnaden för en Rotarylunch/frukost/middag till 900 47 22 med märkningen "Extra mat". Detta för att hjälpa Rotary Doctors att göra extra satsningar till undernärda barn i Östra Afrika som drabbats hårt av torkan. Majsen har inte växt, boskap har dött och familjer har inte mat till sina barn. Så skänk gärna en gåva från er klubb eller från Dig som medlem till denna behjärtansvärda insats som våra vänner i Rotary Doctors organiserar - Tack!
         
 
Ungdom: Detta är ett av distriktets fokusområden i år och som kommer att uppmärksammas hela året. I Blekinge har nyss avslutats ett "Summer Camp" arrangerat av Karlskrona Aurora Rotaryklubb. Tio ungdomar från åtta länder deltog på detta uppskattade sommarläger med temat "Water, World Heritage Site Karlskrona and Archipelago". Och i september kommer RYLA - Rotarys ledarskapsutbildning för morgondagens ledare - att genomföras. Tatsiana Aspman och Jakob Wide från Ljungby Kungshögen RK håller i trådarna för programmet som genomförs den 24 - 25 september i Ljungby. Sista anmälningsdag är 5 september.
 
 
                                                                         
 
Nyutnämnd kommande världspresident: Rotary International har nu valt världspresident för 2024-2025. Det blev Stephanie A. Urchick som kommer att leda vår organisation från och med 2024-07-01. Hon tillhör McMurray Rotaryklubb i Pennsylvania, USA och har varit Rotarymedlem sedan 1991. 
 
                                                                                 
 
Peter Althini, Rotary Peace Center med Freden i centrum:
 
Freden och fredsarbete har varit en central fråga i Rotarys arbete sedan starten 2005. 2002 togs initiativ att etablera Rotary Peace Centers. Sex universitet på olika kontinenter utpekades.. Idén var att bidra till att ge framtidens fredsförhandlare kvalificerad utbildning
 
Sex universitet i världen
·       Chulalongkorn University. Bangkok, Thailand
·       Duke University/University of North Carolina. USA 
·       University of Bradford. Bradford, England.
·       International Christian University. Tokyo, Japan
·       University of Queensland. Brisbane, Australien
·       Makerere University. Kampala, Uganda
  • Uppsala University. Sverige
Rotary Peace Fellowships 
Rotary Peace fellowships är Rotary Foundations främsta stipendier, som delas ut till 60 studenter från hela världen, i hård konkurrens. Utbildningen är tvåårig och sker i ett nära samarbete med Rotary och resp universitet.
 
Uppsala
Uppsala Universitet utsågs 2010 som ett av de sex universiteten, att vara ett Rotary Peace Center. Kul att ett svenskt universitet fick ”representera Europa”!
 
Rotary Sverige
Rotaryvärlden är uppdelad i zoner och distrikt. Någon nationell nivå finns egentligen inte. Dock har de svenska distrikten samverkat genom SRS (Svensk RotaryService). Samverkan har främst gällt medlemsmatriklar och it-plattformar, men nu är SRS nedlagt. Dock känner samtliga 10 svenska distrikt starkt för denna verksamhet, och man stöttar ekonomiskt Rotary Peace Center i Uppsala. Jag är kontaktperson i detta arbete för vårt distrikt 2400.
 
Vårt distrikt 2400
Under innevarande år har vår guvernör Peter Glimvall valt att fokusera på bl a fredsfrågor, som blivit högaktuellt genom Rysslands attacker på Ukraina. Krig i Europa – igen!
 
Till PETS i våras, utbildningen av de tillträdande presidenterna, var Francisca Garcés inbjuden att tala. Hon är ”vår ”stipendiat i den årskullen. Det var tanken att hon skulle infinna sig personligen, men Covid mm gjorde att hon framträdde digitalt i stället.
 
Till distriktskonferensen den 22 oktober i Ronnby brunn är det tanken att Rotary Peace Center ska uppmärksammas. Vi jobbar just nu med formerna för det.
 
Peter Althini
DG 2010-2011
Koordinator för D-2400
Rotary Peace Center
 
Elisabeth Kullenberg, AG område NV Skåne:

I det fagra nordvästra hörnet av Skåne finns 10 Rotaryklubbar med 11 presidenter. Båstad RK har delat ledarskap, vilket de tycker fungerar bra. Klubbarna har olika karaktär och ålder. Ängelholm Bjäre är den yngsta klubben i detta området. 
 
Mitt AG-område sträcker sig från Bjäres böljande landskap med Kattegatts och Skäldervikens vågor till skogarna i norr vid smålandsgränsen. I öster når området Skånes minsta kommun och strax intill hittar vi kommunen med vulkanrester och Söderåsens nationalpark och vid Söderåsen hittar vi också grannkommunen med slagghögen.
 
Båstad RK, Båstad CJB RK, Ängelholm RK, Ängelholm-Bjäre RK, Ängelholm-Rönne RK, Ängelholm - Luntertun RK, Örkelljunga RK, Perstorp RK, Klippan RK och Åstorp RK heter klubbarna i denna fantastiska del av Rotary Distrikt 2400.
 
Genom flera kommuner rinner Rönne å, ibland kallad Skånes Amazonas. Fantastisk natur och varierande upplevelser finns det möjlighet till i denna del av vårt distrikt. Rotaryklubbarna har också olika karaktär och det går att besöka en klubb för frukost eller lunch alla vardagar utom onsdagar. 
 
Klubbarna har olika projekt och engagemang både lokalt och globalt. Några klubbar och enskilda medlemmar, bidrar till vattenförsörjning i Kenya genom Rotary Doctors Swedens brunnsprojekt. Åstorp RK anordnar årligen ett bilrally på Söderåsen där överskottet går till Barncancerfonden.
Shelterbox är också ett projekt som stöttas av klubbar inom mitt AG-område.  Lokala projekt för att stötta olika kommunala projekt finns och nu när pandemins grepp släppt taget om oss (förhoppningsvis) finns det planer på ytterligare lokala projekt för att dels sprida information om Rotary och dels samla in pengar till olika välgörande ändamål.
 
Under hösten, med start i oktober kommer DG Peter Glimvall och jag att hälsa på i klubbarna. Det är alltid lika intressant att möta personer med olika erfarenhet. Det är en förmån att vara Rotarian och få alla dessa möjligheter till möten med intressanta personer och samtidigt få lyssna till berikande föredrag. Utöver detta får vi också som Rotarianer möjlighet att hjälpa andra människor som inte har samma möjligheter som vi har. 
 
Sprid information om Rotary och hitta fler som vill vara med och bidra med tid och engagemang. Tillsammans kan vi göra mer för fler!!
 
Hälsningar från AG Nordvästra Skåne
Elisabeth Kullenberg