Publicerad den 20 May 2021
Omstart för våra ungdomar är det som gäller för Olof Frisk som sedan 2017 är ordförande i Stiftelsen Rotary Ungdomsutbyte Sverige och Lettland. Under ett år som 2020 med en pandemi och inställda arrangemang så undrar man ju hur läget är med våra ungdomsutbyten. 
Året som gått har varit ovanligt tyst och Olof saknar ungdomarna. 
– Utan ungdomsverksamhet stannar Rotary. Men vi har under april börjat med marknadsföringen inför sommaren 2022 efter att Rotary International tidigare i våras meddelat att allt är inställt fram till sista juni 2022.
 
Olof är uppvuxen i östra Värmland i en aktiv Rotaryfamilj. Han blev president i Karlskoga-Nobel Rotaryklubb 2002, exakt 30 år efter att hans pappa varit president i samma klubb. På hans namnbricka står det Plastic recycling och han tillhör dem som anser att klassifikationer är viktiga i Rotary. Idag är Olof 64 år, nybliven pensionär och ägnar allt mer tid åt Rotary.
Han är också det här året nominerad till distriktsguvernör i sitt distrikt 2340.

Vad jobbar ni med i stiftelsen när allt blir inställt?
Under förra året väntade man in i det sista med att det skulle lätta. 
– Vi hade drygt 60 förväntansfulla ungdomar som inte kunde få detta fantastiska “minnet för livet”. Han berättar att 30-talet ungdomar hade kunnat skjuta fram sitt utbyte till 2021/22. Men så kom ju beskedet runt påsk om att även utbytesåret 2021-2022 blev inställt.
Stiftelsens arbete har i stort fortskridit som vanligt fast utan ungdomar. Alla DC, District Chair, har arbetat med nya sökande. Ekonomiskt gör vi naturligtvis ett stort tapp utan programintäkter. Våra två anställda är korttidspermitterade sedan i augusti. Dock har pandemiåret medfört att en del distrikt börjat med så kallade virtuella utbyten. I Sverige har endast distrikt 2350 nappat och är nu i startprocessen.
Med tanke på att det dröjer ytterligare ett tag innan det återgår till det normala hoppas Olof att virtuella utbyten kan sprida sig till fler distrikt.
 
Foto: Rotary
 
Hur jobbar stiftelsen och vad innebär ditt uppdrag?
Olof berättar att han under sin tid som assisterande guvernör fick kämpa för att hans eget distrikt skulle fortsätta med ungdomsutbytena.
– Vårt distrikt hade beslutat sig för att gå ur samarbetet i multidistriktet D2320-2410. Jag protesterade och kämpade högljutt emot detta beslut och lyckades efter tre år återinföra distriktet in i Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte. Under denna tid blev jag samtidigt distriktsordförande för ungdomsutbytet och fick en stadgeenlig plats i stiftelsens styrelse 2015. Året därpå blev jag vice ordförande och sedan Rotaryåret 2017/18 är jag stiftelsens ordförande. En roll som enligt Olof är mer av administrativ karaktär. 
Stiftelsen, som är rörelsedrivande har två anställda.
- Jag är deras chef och leder styrelsens arbete. Därutöver är vi cirka 20 volontärer som lägger ner massor av arbete för något som vi alla brinner så starkt för. Förutom de 10 distriktsordförandena har vi också en korrespondentgrupp och en nyinrättad marknadsföringskommitté som lyder under styrelsen. Ekonomitjänster inhandlas externt. Olof leder budgetprocessen, resultatuppföljningen och återrapporteringen till Sveriges distriktsguvernörer.
 
Ny hemsida, databas och samma avgift sedan 1996
Olof ansvarar även för en årlig certifiering av distrikten och även re-certifiering av multidistriktet gentemot RI, Rotary International.
- Under min tid som ordförande har vi infört en ny hemsida klicka här för att komma till sidan och databas, instiftat utdelande fonder för ungdomsverksamhet (Distriktens Ungdomsfond). Vi har fokuserat på kostnadsbesparingar och effektivitet för att till exempel inte behöva höja den årliga pro rata avgiften bland Sveriges rotarianer på 55 kr. I sommar flyttar vi även ut ur vårt kontor i Älvsjö. 
 
Hur kan det gå till om man vill ha ett ungdomsutbyte i sin klubb och bli sponsorklubb?
Alla utbyten kräver en sponsorklubb med intervjuer och rekommendationsbrev av de sökande. I Sverige har vi fyra olika program: ettårsutbyten, sommarutbyten, läger och Georgiastipendiet.
I princip är det endast ettårsutbyten som även kräver en extra insats av sponsorklubben då de också blir värdklubb till en utbytesstudent under 11 månader. Det bästa sättet är om klubben aktiverar sig lokalt, kontaktar skolor, sätter upp affischer med mera. Naturligtvis vara aktiv på alla sociala medier lokalt. Men framförallt att utse en kontaktperson för ungdomsutbytet med tydliga målsättningar från klubbens president och styrelse.
Ett bra tips är också att ta väl hand om tidigare utbytesstudenter lokalt. De är de allra bästa ambassadörerna för våra program. Alumniverksamhet generellt är vi dåliga på i Sverige. Egentligen helt ofattbart då dessa ungdomar utgör Rotarys framtid och överlevnad. Stötta och engagera dem in i Rotex och Rotaract. De är superduktiga på att hålla föredrag i skolor och att vara med på informationsträffar. Finns lokala gymnasiemässor är också detta ett forum. Distriktsordförandena och vår marknadsföringsgrupp som bildades 2019 är en stor resurs för allt detta.
 
Marknadsföringen är a och o
Alla våra program behöver marknadsföras och huvudansvaret för detta ligger hos Rotaryklubben och distriktet. I vår marknadsföringsgrupp har vi samlat några rotarianer som inte är distriktsordföranden, utan endast arbetar med säljstödjande åtgärder till distrikt och klubbar. De stöttar i framtagandet av broschyrer, affischer, mässtånd, presentationer, hemsida och videofilmer. De ansvarar också för annonsering och spridning på sociala medier som Facebook, Instagram och GoogleAds. I höstas genomförde de virtuella informationsträffar och en videotävling bland Rebounds. Stiftelsen finansierar också deltagande på Gymnasium.se och regionala gymnasiemässor. De senaste åren har vi också hjälpt till och att synas på Rotary Sveriges monter i Almedalen. Stiftelsens nybildade fond är utöver detta helt dedikerad till lokala ungdomsinsatser.
 
Vilka erfarenheter har du själv av ungdomsutbyten?
Rotary ungdom visar sig vara en stor del av Olofs liv. Båda hans syskon var utbytesstudenter och Olof själv var i Denver Colorado 1973/74.
- Under flera år hade vi alltså utländska utbytesstudenter i vårt hem. Även mina två döttrar har varit utbytesstudenter med Rotary med ytterligare studenter boende hos oss och även senare. Att vara värdfamilj är nästan lika fascinerande som att själv bli antagen till något av våra program. Du får ett extra barn och bygger upp nya kontakter med familjer och ungdomar från hela världen. Jag rekommenderar detta starkt.
 
Foto: Rotary ungdomsutbyte
 
Vad har gjort störst intryck på dig?
Framförallt det stora engagemang jag möter bland alla rotarianer som arbetar med ungdomsutbyten. Jag tänker också på alla nya vänner jag fått inom Rotary både inom och utanför landet. Att det finns så många som brinner för detta. På en virtuell internationell konferens i februari 2021 var vi över 1100 deltagare som lärde oss och planerade framtida ungdomsutbyten. Detta är verkligen mitt Rotary och som jag alltid inleder mina föredrag med - “att ungdomar är Rotarys framtid och överlevnad”. Sen förstås massor av härliga minnen från alla utbyten bland ungdomar jag kommit i kontakt med.
 
Några bra tips som kan få fler klubbar att vilja engagera sig?
Olof tycker att man ska tänka som så att utan ungdomar kommer inte Rotary i Sverige att överleva sig själv. Varje ungdom är en potentiell rotarian. Och varje förälder till en utbytesstudent är en potentiell rotarian och tillskott till klubben redan idag.
- Varje klubb borde uppdatera sin strategiska plan och prioritera upp ungdomsverksamheten. Club Visioning tror jag är ett utmärkt program för detta. När nu Rotaract blir fullvärdig medlem i Rotary och utan övre åldersgräns borde varje Rotaryklubb kunna bidra till att en lokal Rotaract klubb chartras.
Tänk framåt med nya klubbmodeller och mötesformer. Och utanför boxen! Lyssna och lär av ungdomarna, menar Olof.