Publicerad av Peter GLIMVALL den 09 Oct 2022
Hösten är här på allvar och naturen skiftar återigen färg, från djupaste grönt till gult, rött och brunt. Ett säkert hösttecken är också att Rotary International genomför utbildning av tillträdande guvernörer (DGE och DGN) samt ett institut med spännande föreläsningar och möten inom och mellan zoner. Årets utbildningar och institut, som i år kallades för Action Summit, genomfördes på Island i mitten av september. Vår världspresident Jennifer Jones deltog under veckan och samlade för första gången alla tjänstgörande DG till ett särskilt DG-forum. En höjdpunkt var när vi alla deltagare delades in i sju grupper kopplade till Rotarys sju fokusområden, och varje grupp fick en isländsk klubb som värd under en eftermiddag och kväll. Själv deltog jag och min Agnetha i "Peacebuilding" och fick bland annat lyssna till Islands förre president Olafur Ragnar Grimsson - mycket intressant!
 
                          
 
 
När detta brev skrivs så har jag redan haft den stora förmånen att ha rest runt en hel del i vårt distrikt. Från Laholm via Falkenberg - Halmstad - Bromölla - Kristianstad - Åhus - Ljungby och Hässleholm har jag träffat engagerande rotarianer - "People of action".  En mångfald av fantastiska projekt och verksamheter har beskrivits för mig i dessa möten som gör mig så stolt över att få vara en av alla rotarianer i vårt distrikt. Det är ett fantastiskt arbete som görs i klubbarna, och jag skulle önska att ni alla kunde ta del av de berättelser som jag får höra när jag är ute på plats och besöker klubbarna. Ett sätt att illustrera och sprida information om allt gott som görs i Rotarys namn inom vårt distrikt kan vara att skapa en "bank" med information på vår hemsida. Jag skall undersöka om detta är görligt i närtid.
 
                               
 
Om knappt två veckor är det dags för vår konferens i Ronneby, och glädjande nog är det en stor del av er som anmält ert deltagande. I skrivandes stund är vi uppe i nästan 150 anmälningar, och det kommer att bli årets höjdpunkt när vi får träffa vänner från distriktets alla delar. Programmet är spikat och jag vågar lova er alla att det blir en spännande konferens med intressanta föredrag, kultur, mingel och spännande överraskningar:
 
Våga visa att Du är en stolt rotarian: Klubbens profilmaterial 
 
                                
 
Så här en bit in på det nya verksamhetsåret vill jag också flagga för att se över din klubbs profil- och expomaterial. Varför är det så viktigt? 
För mig finns många skäl. Men de viktigaste är att vi behöver synas mer i samhället och att vi har rätt profil/utseende. Rotary är en fantastisk organisation och vi ska känna oss stolta över vårt varumärke. 
Till exempel kan en beachflagga vid våra klubbmöten räcka för att väcka allmänhetens nyfikenhet och att vi själva känner en tillhörighet under denna flagg.
 
Vi får ofta förfrågan från klubbar om distriktet har material att låna ut. Distriktet har inget eget ”klubblager” utan vi uppmanar klubbarna att själva beställa. Däremot supportar vi och hjälper till när det gäller profilfrågor. Här hittar du våra kontaktpersoner: https://rotary2400.se/page/teknisk-supportsida

 Rotarys webbshop har nu uppdaterats med bland annat ett bassortiment av kläder. Shoppen drivs av Json Handels som är en av två godkända rotarypartners i Sverige. https://www.jsonshop.se/rotary
 
Nyhet!
När det gäller beställning av fasadskylt så kan man beställa denna av en lokal leverantör utifrån vår profilguide. Men leverantören behöver godkännas av Rotary International som utfärdar en kostnadsfri licens. Denna process går ganska snabbt.
 
Hjälp med att beställa profilprodukter?
Assisterande guvernören Elisabeth Strokirk är vår kontakt gentemot Json.
 
 
Rapport från AG NÖ Skåne: Lisbeth Norrby
 
                               
 
Nordöstra Skåne är djupa skogar, klara sjöar, kuststigar och fält, och det är nära till allt.. Här finns stillhet i naturen men också kulturupplevelser.
Kristianstad är den största staden i området, och Skånes fjärde största. Staden har 5 Rotaryklubbar och en Rotaractklubb, vilket vi är mycket stolta över.
Kristianstad grundades redan 1614 av den danske kungen Christan IV. Där finns bla Heliga Trefaldighetskyrkan, som är en av de vackraste renässanskyrkorna i Norden.
 
Hässleholm har 2 Rotaryklubbar, Hässleholms RK och Hässleholm-Snapphanen RK. Staden har bra kommunikationer med ett gynnsamt läge i Öresundsregionen.
Osby anknyter till traktens äldre rötter med centrum för snapphanar och deras verksamhet. Ligger i norra Skåne, drygt 3 mil norr om Hässleholm
Osby har 1 rotaryklubb.
 
Åhus är beläget vid Helgeåns norra utlopp i Hanöbukten som kallas för Ålakusten. Åhus är kommunens näst största tätort efter Kristianstad.  Åhus var en stad före Kristianstad och den gamla stadskärnan påminner om den danska tiden. Åhus var länge känt för ål, snus och brännvin, idag mest känt för milslånga badstränder, beachhandboll och glass, samt Åhus Absolut. Klubb möte hålls som frukostmöte på det anrika Åhus Gästis.
 
Den 7 september hölls ett samrådsmöte i Bromölla   med 7 av klubbarna. Sven Westhoff höll en workshop med syftet Rotarys framtid.  Hur får vi ökat engagemang och utvecklar oss vidare. Viktigt med samarbete mellan klubbarna. Rotary tillsammans för en bättre värld.
 
Utrota polio i hela världen: Elisabeth Bava
                          
En av förmånerna med att vara rotarian är att man kan vara stolt över att vara del av en organisation som verkligen gör skillnad och då jag fick frågan för 25 år sedan tvekade jag inte att gå med i Tingsryd RK, redan då arbetade man med att utrota polio.
Jag insjuknade som 2-åring men lyckligtvis har jag jämförelsevis kommit lindrigt undan. 1985 inleder Rotary utrotningen av polio som då fanns i 125 länder och är det mest ambitiösa programmet i Rotarys historia. 
 
Tills för något år sedan var det endast Afghanistan och Parkistan kvar att immunisera men oroshärdar runt om i världen har stoppat hjälparbetare att fullfölja sitt uppdrag och utbrott har skett runt om i världen, i Afrika och Asien och t.o.m. i London och New York.
 
Polio eller barnförlamning är mycket smittsam, förödande  och potentiellt dödlig virussjukdom som huvudsakligen påverkar små barn. Viruset angriper nervcellerna som förser musklerna med syre, därav förlamning och förtvining av muskler.
 
Det finns inget botemedel men det finns effektiva vacciner sedan 1954 då en Dr Salk introducerade ett poliovaccin som han prövat på sin egen familj, därefter vaccineras mer än 600 000 barn i USA, ingen barn dör och vaccinet är verklighet!
I Sverige börjar vi vaccinera 1957.
 
Rotarianer har spelat en avgörande roll, vi har vaccinerat mer än 
3 miljarder barn, Rotary har bidragit med 2.2 miljarder USD och med stöd
av Bill och Linda Gates foundations 2 till 1 matchningsavtal.
 
Världspoliodagen, WPD den 24 okt. genomförs varje år på global och lokal nivå för att samla in pengar och är en Dag som ska påminna oss att poliobekämpningen är prio nr. 1 i all världens klubbar, inrättades av RI för att hedra minnet av Dr. Salk.
 
Polio Plus Society
ett program stort i USA och i Australien  och på väg in i Europa.
Det är en satsning för att öka ett hållbart givande, bildades för att uppmuntra Rotarianer att donera minst 100 USD /år till Polio Plus fonden tills dess polio är utrotad.
 
Vi ger aldrig upp! Vi har lovat all världens barn att inget barn någonsin ska drabbas av de förödande effekterna av polio.
 
Drop to Zero
 
                           
 
Elisabeth Bava
Polio Chair
RI Distrikt 2400
E-post; elisabeth.bava@gmail.com
Mobil; 0761710550